Vakantie in eigen huis? Geen probleem, wij Belgen weten daar wel raad mee. Laat ons beginnen met onze traditionele barbecue terug vanonder het stof te halen en het hele proces even op te frissen.

 

Hoe steek ik mijn houtskoolbarbecue aan?

Om te beginnen kiest u of u met houtskool of briketten werkt. Briketten branden langer en zijn zuinig in gebruik. Houtskolen daarentegen branden sneller en gemakkelijker. Voor een stuk vlees dat langzaam moet garen, gebruik je beter briketten. Verder steekt u uw barbecue het beste aan met behulp van een brikettenstarter en aanmaakblokjes.

  1. Zorg dat uw barbecue stevig staat. Veiligheid gaat boven alles en u wil natuurlijk vermijden dat uw barbecue omver waait.
  2. Leg het grillrooster nog even opzij en leg een drietal aanmaakblokjes op de bodem.
  3. Vul nu de losse brikettenstarter of houtskoolstarter tot ongeveer driekwart met kolen of briketten. Plaats deze bovenop de inmiddels brandende aanmaakblokjes. Wacht 15 tot 30 minuten. Als u geen brikettenstarter heeft, probeer dan een compact torentje kolen te bouwen bovenop de brandende aanmaakblokjes.
  4. Check de kolen. Wanneer de kolen een witte gloeiende kleur hebben dan mag u de brikettenstarter omdraaien en vervolgens het rooster terugplaatsen. Het barbecuestel moet zo gebouwd zijn dat er minstens 10cm is tussen het vuur en de eetwaren.
  5. Ready to eat! Leg de producten op de barbecue en geniet van het moment.

Wat is de ideale grillmethode?

Verdeel de brikketten gelijkmatig over het hele onderrooster en plaats deze onder de gerechten. Sluit tijdens het grillen het deksel om steekvlammen en uitdroging te voorkomen. Het volstaat om uw gerechten slechts eenmaal om te keren. Op die manier worden uw gerechten gegrild in een gelijkmatige warmte waardoor u alle natuurlijke smaken bewaart.

Hoe moet ik de ventilatieopeningen van mijn barbecue gebruiken?

Uw vuur heeft een goede ventilatie nodig om perfect te branden. Zet de ventilatieopeningen van de ketel en het deksel tijdens het gebruik helemaal open. Sluit ze na gebruik om het vuur te doven. Vergeet niet de as te verwijderen en de aspan te legen als deze zijn afgekoeld.

Mag ik hout gebruiken in mijn barbecue?

Wij raden het gebruik van hout sterk af. De hoge temperatuur die hout kan aannemen, kan ervoor zorgen dat de ketel of andere onderdelen van de barbecue worden beschadigd en vervormd.

Hoe kan ik mijn barbecue schoonmaken?

Om het rooster schoon te maken gaat u als volgt tewerk: borstel na gebruik met de roosterborstel alle achtergebleven etensresten van het nog warme rooster. De ketel en het deksel spoelt u met behulp van een spons of poetsdoek schoon met warm water met zeep. U kan er ook voor kiezen uw barbecue grondig te reinigen. Met een paar natuurlijke producten kan u deksel, kuip en rooster eenvoudig en heel grondig reinigen.

Op zoek naar een kwalitatieve houtskoolbarbecue? Neem een kijkje op: https://www.vanhie.be/catalogsearch/result/?cat=61&q=houtskoolbarbecue of kom vanaf 11/5 langs in onze showroom. Vraag gerust om advies, wij helpen u graag verder.

Terug naar overzicht