Na regen komt zonneschijn en omgekeerd, hoewel dat in België klimaatgewijs eerder speculaties zijn. De realiteit is dat een nieuw seizoen is aangebroken: de herfst. Dit seizoen heeft een impact op uw tuin. Met de correcte behandeling kunt u uw buitenruimte klaarstomen voor de herfst en de winter om mogelijke schade te verhinderen.

 

1 - Maai het gazon

Het einde van de zomer betekent niet dat uw gazon geen aandacht verdient. Maai rond eind oktober voor de laatste keer het gras tot op zo’n vijf centimeter hoogte en laat het onaangeraakt de winter doorkomen. Met een grasmaaier is die klus snel geklaard. Maai het vooral niet te kort. Iets langer gras zorgt er namelijk voor dat mos en onkruid worden verhinderd door te groeien. Als het kouder dan 6 °C is dan stopt het gras overigens volledig met groeien.

2 - Snoei uw haag

September is de beste maand om je haag, planten, buxussen etc. goed onder handen te nemen. De beste voorbereiding op de winter is dan ook een grondige scheerbeurt. Stel dit niet te lang uit want hoe kouder het wordt, hoe moeilijker planten hiervan herstellen. Belangrijk: uw snoeigereedschap, moet goed scherp zijn. Dat is veel gemakkelijker om mee te werken en zo vermijdt u onnodige schade aan uw planten. Geregeld uw materiaal onderhouden is dus aanbevolen.

3 - Ruim bladeren weg

Het meest typerende aspect aan de herfst zijn vallende bladeren. Lijkt in eerste instantie onschuldig, maar ze kunnen wel degelijk schade veroorzaken aan uw gazon. Ruim ze dus regelmatig op om te vermijden dat het gras eronder beschimmeld raakt. U kunt dit op de arbeidsintensieve manier doen met een hark, of ga efficiënter tewerk met een bladblazer.

4 - Verticuteer uw gazon

De periode tussen september en oktober is het ideale moment om uw gazon te verticuteren. Op die manier haalt u de viltlaag op het gras weg. Verticuteren doet u best met een verticuteerhark of verticuteermachine. Zo kan uw gazon mosvrij de winter intrekken en heeft uw gras ademruimte om te groeien. Let er bij de instelling van de messen op dat de bodem niet meer dan 3 mm diep wordt bewerkt.

5 - Onderhoud uw tuinmeubelen

Na een periode van intens relaxen in uw buitenruimte deze zomer, is oktober de geschikte maand om uw loungeset en tuinmeubelen een flinke poetsbeurt te geven. Bescherming en onderhoud zijn bijzonder belangrijk om permanente schade te voorkomen.

Terug naar overzicht