Al 75 Jaar advies en service  
30 dagen Bedenktijd  
Gratis verzending vanaf €75*  
Levering binnen de 72 uur  

Veel gestelde vragen

 

Wat is LED?

Een LED is een elektronische component, een haldgeleidercomponent die licht uitzendt als er een elektronische strom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. Het woord LED was oorspronkelijk een afkorting van Light Emitting Diode, in het Nederlands: lichtuitstralende diode.

De Russiche wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds halverwege de jaren '20 dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over de eerste led en vroeg een patent aan. Losevs werk bleef echter onopgemerkt. Daardoor duurde het tot 1962 voordat de led echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonvak een werkende led.

Voordelen LED

Het grote voordeel van LED is uiteraard het zeer lage energieverbruik , in een aantal gevallen slechts 10% van een vergelijkbaar gloei of halogeenlamp. Verder is natuurlijk de lange levensduur een groot voordeel t.o.v. traditionele verlichting. De duurzaamheid van LED komt niet alleen door het hoge aantal branduren maar zeker ook doordat de LED tril en schokbestendig is. Verder zijn opvallend:

 • Geen opwarmtijd, direct vol licht;
 • Meer dan 1.000.000 schakelingen zonder kapot te gaan;
 • Geen ultraviolette of infrarodestraling straling.
   

 

Nadelen LED

Het grote nadeel van LED is op dit moment nog de prijs. Hoewel wij ons uiterste best doen bij onze fabrieken tegen lage kosten te produceren zal de prijs van LED-Lampen en verlichting de komende jaren zeker nog hoog blijven. Waarom dan nu toch al overstappen op LED? Wij zijn van mening dat ondanks de hoge prijs de lampen in iedergeval een door ons opgegeven vergelijkbare hoeveelheid en kleur licht gegeven. U kunt bij iedere LED-lamp of armatuur bij de tabbladen een energiebesparingsberekening vinden. Hierbij kunt u zien dat bij normaal gebruik in een huis er al veel lampen zijn die zich zelf in 1 tot 2 jaar terugverdienen. Gebruikt u de verlichting in uw winkel, kantoor of in uw horecabedrijf dan is de terugverdientijd nog een stuk korter. Na deze relatief korte terugverdientijd begin pas echt het grote besparen. U zult het direct zien aan uw energienota!

 

IP-Code

Wat betekent IP ..

IP Codes classificeren de graad van bescherming die tegen het binnendringen van stevige voorwerpen (met inbegrip van lichaamsdelen zoals handen en vingers) binnen worden geboden, stof, toevallig contact, en water.

De cijfers wijzen op overeenstemming met de voorwaarden samengevat in de hieronder lijsten. Waar er geen beschermingsclassificatie met betrekking tot één van de criteria is, wordt het cijfer vervangen met de brief X.

Bijvoorbeeld, een elektrocontactdoos IP22 is beschermd tegen toevoeging van vingers en niet zal beschadigd worden of zal worden onveilig tijdens een gespecificeerde test waarin het aan verticaal of bijna verticaal druipend water wordt blootgesteld. IP22 of IP2X is typische minimumeisen ten aanzien van het ontwerp van elektrotoebehoren voor binnengebruik.

Het eerste cijfer wijst op de mate van bescherming die de bijlage tegen toegang tot gevaarlijke delen (b.v., elektroleiders, bewegende delen) en de toegang van stevige van buiten komende voorwerpen verstrekt.

 

 

Eerste cijfer

 

NiveauBeschermd tegenEfficiënt tegen
0 Geen bescherming tegen contact en toegang van voorwerpen
1 >50 mm Om het even welke grote oppervlakte van het lichaam, zoals de rug van een hand, maar geen bescherming tegen weloverwogen contact met een lichaamsdeel
2 >12.5 mm Vingers of gelijkaardige voorwerpen
3 >2.5 mm Hulpmiddelen, dikke draden, enz.
4 >1 mm Meeste draden, de schroeven, enz.
5 beschermd stof De toegang van stof wordt niet volledig verhinderd, maar het moet niet in voldoende hoeveelheid binnengaan om zich in de bevredigende verrichting van het materiaal te mengen; volledige bescherming tegen contact 
6 stofdicht Geen toegang van stof; volledige bescherming tegen contact

 

Tweede cijfer

Bescherming van het materiaal binnen de bijlage tegen schadelijke toegang van water.

NiveauBeschermd tegenDetails
0 beschermd niet
1 druipend water

Het druipende water (verticaal dalende dalingen) zal geen schadelijk effect hebben.

2 druipend water wanneer overgeheld tot 15°

Het verticaal druipende water zal geen schadelijk effect hebben wanneer de bijlage schuin tot 15° van zijn normale positie wordt overgeheld.

3 bespuitend water

Het water dat als nevel bij om het even welke hoek tot 60° van de verticaal valt zal geen schadelijk effect hebben.

4 bespattend water

Het bespatten van het water tegen de bijlage van om het even welke richting zal geen schadelijk effect hebben.

5 water stralen

Het water dat door een pijp tegen bijlage van om het even welke richting wordt ontworpen zal geen schadelijke gevolgen hebben.

6 krachtige waterstralen

Het water dat in krachtige stralen tegen de bijlage van om het even welke richting wordt ontworpen zal geen schadelijke gevolgen hebben.

7 onderdompeling tot 1 m

De toegang van water in schadelijke hoeveelheid zal niet mogelijk zijn wanneer de bijlage in water in de bepaalde omstandigheden van druk en tijd (tot 1 m onderdompeling) wordt ondergedompeld.

8 onderdompeling voorbij 1 m

Het materiaal is geschikt voor ononderbroken onderdompeling in water in de omstandigheden die door de fabrikant zullen worden gespecificeerd.
NOTA: Normaal, zal dit betekenen dat het materiaal hermetisch wordt verzegeld. Nochtans, met bepaalde types van materiaal, kan het betekenen dat het water kan binnengaan maar slechts zodanig dat veroorzaakt geen schadelijke gevolgen.

 

Wat betekent fitting GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E27, E14, PAR20, PAR30, etc?

Dit zijn allemaal standaard type aanduidingen voor verbinding tussen lamp en fitting. U kunt bij ons op de site in het menu zoeken op het type fitting welke u wilt vervangen door LED. 

Indien u niet zeker weet wat voor type lamp u nodig heeft, raadpleeg dan de handleiding, kijk of een type-aanduiding op de fitting of aan de binnenzijde van de lamp. 

 

 

LED Trafo of halogeentrafo?

Wanneer u uw halogeenspots gaat vervangen door LED-Spots is het belangrijk stil te staan bij de verschillende 12V trafo's welke u wel en welke u zeker niet moet gebruiken bij 12V LED. We onderscheiden 3 soorten 12V transformatoren:

 • - LED kan met de ouderwetse en zogenaamde gewikkelde of ferromagnetische trafo's worden gebruikt alleen dienen deze trafo's met een minimale belasting belast te worden. De trafo werkt alleen maar goed wanneer er bijvoorbeeld minimaal 20W (zie u trafo) aan lampen op wordt aangesloten, Verder geven deze gewikkelde trafo's vaak niet exact 12V maar bijvoorbeeld 13V of 14V dit is zeer schadelijk voor de LED want deze wordt door de hoge spanning veel te warm! Deze trafo's herkent u direct aan het gewicht, ze zijn zwaar. Nadeel is ook dat deze trafo's kunnen gaan zoemen en dat het sluipverbruik hoog is. Een gewikkelde trafo herkent u aan het volgende symbool:
 •  
 •  
 • - Electronische transformator. Deze trafo is veel lichter en kleiner dan een gewikkelde trafo en is meestal niet geschikt voor LED Lampen of LED Verlichting aangezien deze een minimale belasting hebben welke te hoog ligt na vervanging van uw halogeenverlichting door LED. Deze minimale belasting staat aangegeven op uw trafo. Een electronische trafo herkent u aan het volgende symbool.
 •  
 •  
 • - LED Trafo of ook wel gestabiliseerde trafo genoemd. Deze trafo's zijn uiteraard perfect geschikt voor LED Lampen en verlichting en hebben als groot voordeel dat er geen minimale belasting nodig is en minstens zo belangrijk het sluipverbruik is zeer laag.
 •  

Conclusie, een gewikkelde trafo kan gebruikt worden mits de spanning precies 12V is, een electronische transformator is meestal niet geschikt voor LED. Ons advies, gebruik een echte LED trafo, deze is het beste voor uw LED Lampen en LED verlichting.

Onze LED Trafo's zijn allemaal zeer scherp geprijst, worden gratis bezorgd. U verdient de extra uitgave voor een LED Trafo vanzelf terug door het zeer lage sluipverbruik! Kijk hier voor al onze LED-Trafo's.